Afstudeer scriptie

, , ,

In een wereld waar honderdduizenden merken en bedrijven aanwezig zijn en waar deze steeds meer onderdeel worden van het dagelijks leven, is het tamelijk moeilijk voor startende ondernemers om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Voor mijn afstudeerproject en scriptie heb ik het merkbesef bij ondernemers onderzocht, vooral gericht op het midden- en klein bedrijf. Dit omdat het zijn van een merk en het hebben van een goed merkbesef belangrijk kunnen zijn voor de omzet van een bedrijf. Het doel van dit onderzoek was een platform te ontwikkelen waarmee startende ondernemers gemakkelijk een merk kunnen opzetten. De vraagstelling voor dit onderzoek was:

Hoe kan een toepassing een startende ondernemer helpen om zijn bedrijf als merk in de markt te zetten zonder dat daar onnodige kosten, tijd en kennis voor nodig is?

Uit dit onderzoek bleek dat het merkbesef erg laag is. Zowel bij starters als bij ondernemers die al langer bezig zijn. Beide partijen weten niet goed wat een merk is en welke voordelen het met zich mee brengt. Echter vinden zij wel een aantal voordelen belangrijk voor hun bedrijf. Ze hebben geen directe behoefte aan een merk, maar wel een directe behoefte aan (meer) klanten. Veel startende ondernemers stoppen gedwongen omdat ze geen focus hebben. Een merk kan een oplossing zijn voor zowel meer klanten als het gebrek aan focus.

Deze bevindingen zijn meegenomen tot het uiteindelijke prototype. Het prototype is een online toolkit, waarmee op een simpele manier een merk gebouwd kan worden. Het leert zelf van de gebruikers en neemt de gebruiker mee in het bouwen van een merk. Mijn afstudeerscriptie en afstudeerproject zijn beide beoordeeld met een 8.

Dit is mijn afstudeerproject voor de opleiding Communicatie & Multimedia design, te Avans Breda.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 16.30.57

Schermafbeelding 2016-03-04 om 16.31.29

 

Schermafbeelding 2016-03-04 om 16.32.30Schermafbeelding 2016-03-04 om 16.31.59